Thursday, June 3, 2010

CIPLAK entry, tapi BERLAGAK cam ORI

This is entirely my personal review pasal 1 blog yang tengah cuba nak hot, tapi guna ENTRI CIPLAK yg diubahsuai. (not my entry ya,dia amek Mat Salleh punya. Kalau my entry, HARUSSSS aku paparkan blog dia..hehe)

Aku bukan nak cari gaduh ek,sbb tu aku tak perlu display blog dia. cuma a bit kecewa tgk mahasiswa Universiti ni, lulusan MRSM plak tu, yg bila ditegur, macam tak berapa suka je. 

Ok, first of all, aku takde masalah dengan orang yang nak ciplak ni. But letak la kredit or mintak kebenaran tuannya. Masalahnya, sebab dia ingat readers dia mainly Malaysian, dan dia tulis in BM, so mebi orang tak perasan dia cilok entry Mat Saleh.

Aku pun komen la, soh letak kredit ke. or ubah sket ke, sbb sejibik sangat. sampai "Your blog looks like 12023532989 other blogs" pun sejibik no 12023532989 tu dia tiru..

Dah la entri tu pulak cakap psl tips blogging, and 1 of it sebut: Content Mesti Ori, Jangan Ciplak (aku tukar sket). That's y la aku tegur cara biasa je,sbb macam ironi..hehe. AKu bukan jenis tegur orang kasar2, so I dont think so dia terasa.

Tup-tup arini aku check blog dia..Komen aku yg sebelum ni Awaiting Moderation, dah takde. New entry pulak ade. So, sah2 la dia takmo komen aku tu dibaca orang lain. takut jatuh kredibiliti kot. Pastu dia dah edit sket-yang paling perasan, no 1202352989 tu mmg dah xde la..muehehehee..

Kan bagus kalau dia jadik macam LanunSepet. Bila ada yang tegur, dia xde pun delete komen. dia edit accordingly post dia, dan said thanks.

notakaki: kalau adik UiTM baca, jgn menyampah plak kat ahkak ni ye..Ahkak ni pun bukan blogger popular lagi. Mebi tak layak nak tegur kot. Sayang, blog content n style dia aku rasa menarik. But attitude dia camni, cost him 1 reader (ala,sorang je hilang, tak rugi pun..) So, wish u best of luck la ye dik...

40 comments:

  1. apsal weh...dia ciplak sape punya?dia buat translate ke?

    mmm...ntahla...

    ReplyDelete
  2. Post dalam blog aku pun kena ciplak bulat-bulat, bila aku bagi amaran nak hacking blog dia baru dia padam..

    Boleh tengok sini kalau nak tau kisah sebenar..

    http://fastblox.blogspot.com/2010/05/fastblox-jadi-mangsa-aktiviti-copy-and.html

    ReplyDelete
  3. uncle datang nak mengipas orang tgh kepanasan disini..biasalah tuan tuan umah oi..kalau dah popular..ada yg nak tumpang popularkan diri dengan menciplak sana sinun haha..bersabar ek

    ReplyDelete
  4. DAH TAKDE IDEA KOT! hEHEHEHE,,;-)

    ReplyDelete
  5. lol yeke. dia rase ur post tuh menrik kowt. tp still xley copy paste

    ReplyDelete
  6. You're right.. the tendency to copy & paste is very high... and not giving credit where it's due is just wrong..

    I mean, it's natural that if an issue is hot everybody wants to blog abt it.. but what should be written is your own angle on it not just copy pasting other ppl's..

    The fact that most blogs are in Malay also makes the incidence of copy/translate/paste much higher..

    Maybe if a blogger likes someone else's post so much, then he/she can just highlight that post to others so that they can read it too (mungkin risau nak promote blog org lain nanti blog sendiri tak popular?).. even if they think that they are doing a public service by translating.. must remember to give credit ..you can't own what's not yours

    *Hmmm... would love to be popular too..but not at the cost of my integrity :)

    Lastest blog post: http://thehidayahstory.blogspot.com/2010/06/wanted-have-you-seen-this-girl.html

    ReplyDelete
  7. nice post la ....i request u 2 comment on post also

    ReplyDelete
  8. huh.. plagiat yg penakot.. haha..

    nak buat camna.. hmm.. ntah2 semua org yg tegur dia pon dia padam kot.. haha :D

    ReplyDelete
  9. Mario: dia amek Mat Saleh punya.sbb tu dia selamber je xde nak bg kedit.

    Yus: Budak tu amek programming,kang dia hack akunyer balik kang..hehehe

    Uncle, nana: dia bukan tiru entry sy. sy sedih sbb dia bulat2 delete my komen yg ungguh membina itu =b

    Sandra: dia nak buat blog yg hot, penuh dgn tips utk blogging. tp byk cilok dr Mat Saleh

    ReplyDelete
  10. Hidayah: itu la pasal. dia can just mention yang ni dia baca sumwhere kat Internet. Or tak perlu taku siarkan my komen. Just said noted, n edit accordingly je kan..

    Prasad: will give u a visit =)

    Zoro: gamaknya la..tapi hellioz tegur dia tak padam plak..hehehe..sbb dia xpaham BI hellioz kot

    ReplyDelete
  11. orang nak blogging, dia pun nak blogging...tapi nak menulis tak pandai...so apa lagi, copy je la tukar sikit2 dgn harapan org tak perasan...sekali kantoi daa...hahaha

    ReplyDelete
  12. ade jgk kes gni ek...kalo yee pon copy bg credit skit ar kat blog yg dcopy...sal kte x tau mgkn dia 2/3 ari memerah otak nak bat en3 tu...

    ReplyDelete
  13. sabar-sabar...
    bila dah ada orang ciplak tu...bermakna kita dah berjaya sebagai penulis...
    sebab mereka mengakui kita punya kehandalan....hahaha...aku pun pernah kena...tapi yang tak puas hati bila tak letakkan kredit atau sumber dari mana ia diambil...yang tu boleh bikin panas !

    ReplyDelete
  14. ade sorang gak copy paste langsung entry aq... aq terjumpa dari google mase kaji meta tag...

    peergh... sebijik2 siott...aq dah tegur... tapi x kne reply.. hahaha

    x kesah nak amek entry aq... bagi r kedit... tol x? hehhee

    hmm.. pe nak jadi... ahaks~

    ReplyDelete
  15. isu ciplak mengciplak ni dah lama r., dah 2,3 kali blog yg content lbh kurang same jee aku jmpe...
    hehehe...
    bile dah ciplak tu, bg lah kredit kt empunya pengarang...

    *lepas ni nk buat dvd ciplak lah... :P

    ReplyDelete
  16. Website omputih dier ciplak woooo...

    ReplyDelete
  17. Takper Cacamerba..Manusia ni lain..rambut sama hitam tapi yang dalam tu lain...

    yang penting kita tegur dengan cara mauizatil hasanah..kata2 yang lembut..kalau dia nak balas dengan emosi kita kena la bersabar kan...hehe...teruskan ber blog..jom peraNGGGGGGGGGGGGGGG

    ReplyDelete
  18. salam..
    saya punya entri 50 % ciplak jugak..so far saya belum lupa letak sumber..kalau ada yang patut ditegur sila lah tegur okey..

    ReplyDelete
  19. entry sapa kena ciplak sapa? huuu..

    ReplyDelete
  20. sharing is caring
    jangan la ambil hati
    tuhan akan sentiasa membalas dengan pahala kepada yang berserah kepadanya :-)

    ReplyDelete
  21. bawakan air sejuk segelas buat teman yang tengah kepanasan ni. sabar aje la...dunia siber ni banyak cabaran.

    soal ciplak atau nak ambil hasil orang bagi seri tak kisah, kerana perkara ini sering terjadi bukan saja di malaysia tapi di negara lain pon begitu juga.

    tapi adab dan tatacara ketika mengambil hak orang itu harus diamalkan. setidaknya menyertakan url posting asal pemilik atau sekurang-kurangnya url blog.

    ReplyDelete
  22. many bloggers just copy and paste.. lol =P

    ReplyDelete
  23. lepas ni, kalau nak buat entry,pastikan kiter telah berdaftar ngan suruhanjaya perlindungan hak rekacipta..=)nampak jer entry kita kena copy paste, kiter saman dier..heheeheheh

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. aren:dont wory,dia bukan UiTM Shah Alam..hehe

    ReplyDelete
  26. orang skrg ni buat blog semua sbb nak popular. haihh.

    ReplyDelete
  27. takpela dia taknak publish komen kita.. asalkan kita tegur cara baik.. dah dia takmo kawan ngan kita bia je la.. kita kawan ngan orang lain. hehe.. ;)

    Si Comel Makan Dodol | Cute!

    ReplyDelete
  28. Aiseh~
    buat malu dak uitm je la
    indap la dik non!


    psstt..cekidout: 4 tanda-tanda org berbohong

    ReplyDelete
  29. apakah aku tergolong dari kalangan pencopet entri orang lain tanpa memberikan sebarang kredit? aduh, seperti tepa pada masanya pula. aku pernah dituduh mencuri entri orang lain tanpa memberikan kredit pada laman tersebut [kononnyalah]. tapi aku cuma nak bagitau sesuatu. macam mana aku nak bagi kredit sedangkan artikel tu aku yang keluarkan [bersama rakan karibku]? takkan nak bagi kredit kat diri sendiri? eh, aku nak angkat bakul sendirikah? taknaklah aku. sebabnya, artikel tu bukan datang dari kajian carian 'Keyword' pada aksara 'lappy' tapi ia kajian nyata, bertemu orang segala. aku dikata pencopet artikel? huh, sila baca entri aku yang lepas.ini 'link'nya. dipersilakan memberi komen, apakah perasaan kalian sekiranya berada di tempat aku agaknya?


    http://puisikabur.blogspot.com/2010/05/artikel-foto-durbar-dalam-majalah-seni.html

    ReplyDelete
  30. kie-yu; siap MPP lagik tuh..haha..

    Ampuan Awang: tu mmg silap org tu.sewenang2 je tuduh2 melulu..

    ardinahumaira: tu la. klu ckp baik2 pun xjalan,klu kena maki,mesti lagi takleh jln..hehe

    ReplyDelete
  31. others: dia tak ciplak my entry yaa..i cuma tegur je..klu ciplak my entry, aku publish je blog tu besar2 kat sini..

    so korang pun igt2 sama la ye..amek dr web luar negara pun, jgn ciplak 100%. nak ciplak 100% gak,bg je kdt kat blog tu

    ReplyDelete
  32. tak paham aku dgn org yang suka copy paste nih...huhu

    ReplyDelete
  33. wawan: xmo la cari pasal bgtau siapa dia..

    AyuE: ala, sbb blog dia kunun2 psl teknik n tips blog..harusss la copy gamaknya..

    ReplyDelete
  34. sape yg kopi pes neyh?
    gimme his link
    i wanna giv him a visit....
    sries neyh
    [xde gelak sebab seriyes]

    ReplyDelete
  35. agaknye dh bese kot..time lecture bg xsgmnet..dia copy paste je kwn punya..klu smpt edit ckit..geram kn org cm ni..senang je hidup dia.. copy paste pastu print..kta ni punya la susah nk cari bahn wt xsgmnet..dia senang2 je ambik..bila tak bg wt muka kesian..jgn hrp aku nk bg..tp ni xsgmnet kump sng2 je mbe len bg..sekali dua bleh lagi, tp klu tiap kali de xsgmnet wt prangai cm ni..

    bla org lain de blog ni pun nk de gak..tu la antra punca trjdi plagiat..ni cm ni tak mustahil dia akn wt toyol mse exam...

    ReplyDelete
  36. sape2?? hehe... bahaya neh... ade tak cara nak tau kot2 org ciplak belog kite... nak tau gak cemane nk detect... :)

    ReplyDelete
  37. check kt google la..sepesen ngn blog kita tu ciplak la..

    ReplyDelete
  38. salam...tumpang baca entri dan tumpang baca komen2 ni cik..
    ;-)

    ReplyDelete