Sunday, May 30, 2010

Patung UPIN & IPIN di Bali, Indonesia!!


Adoii..hilang kecomelan Upin dan Ipin di Bali, Indonesia. Cuba baca cerita kat sini  Upin dan Ipin Ramaikan Perayaan Nyepi

Demam Upin dan Ipin memang hangat melanda Indonesia. Sampaikan di Bali, patung atau disebut ogoh-ogoh tu dibuat berdasarkan karakter popular Upin dan Ipin di Malaysia ni..


Ni video dia yang aku jumpa kat Youtube:





Perasaan aku berbelah bagi. Bangga sebab produk hiburan Malaysia memang payah nak tembus Indonesia. Tapi sekarang memang Upin dan Ipin menjadi kegilaan kat Indonesia. Cuma tidak berkenan sebab menjadi Upin dan Ipin yang sah-sah beragama Islam, diarak sekeliling kampung sebagai elemen dalam perayaan hari raya Hindu di Bali

50 comments:

  1. What a coincidence. I was writing something about Bali too. And we observed some negative things at there too.

    ReplyDelete
  2. ishh.
    dasyat betul ek.
    memang xptut.

    ReplyDelete
  3. no komen da..mcm2 hal...hmm

    http://asfzlily.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. ish mcm ni pon ada? mcm2 lah kat Bali tu.. x patut upin ipin wat elemen perayaan..ape motif diorg ye?

    ReplyDelete
  5. mak aih.. ape la fanatik sangat diorang nih? gler ke ape? harap pihak Les Copaque dapat amek tindakan la pasal mende nih

    ReplyDelete
  6. apa ke pelik la diorang taksub sampai macam tu sekali
    adoi

    ReplyDelete
  7. iskh, mmg xptut...klu minat sgt pun xpyh la nk wt cm tu..

    ReplyDelete
  8. aidi: tu la,nak gak tgk Les Copaque leh ke saman2..

    gellisa: diorg taksub sesgt dgn kasut tu.mmg trend terbaru dorg,guna ogoh2 dgn karekter glamer.

    others: tu la,pelik2 kan. menda ni berlaku March tahun ni,tp aku baru je terjumpa kat youtube..

    ReplyDelete
  9. hehehe... pelik tol... benda mcm nih pown jadi..

    agak2 kalau aq post muka aq secara public jadi patung x?

    hehehhee aq kan comel.. <---- wakkakaka perasan tol! hahaha

    ReplyDelete
  10. nak buat camana

    kata nak menembusi pasaran global

    tak bolehlah nak halang sebab, Bali memang majoritinya agamanya Hindu.

    memang kepercayaan hindu +animisme mereka tu... susah nak cakap lah, kan.

    *anyway tq ziarah ke blog saya

    ReplyDelete
  11. tp rase2nye les copaque leh saman sabab d salah gunakan watak upin n ipin...

    apparra diorang neh....

    ReplyDelete
  12. kaizen: xpenah la pulak tgk muka comey kaizen ni lagi..hehe

    kl citizen, ery: penduduk kat Bali ni mmg jenis penganut agama yg kuat. sbb tu ckp a bit flattered depa agungkan upin ipin camtu skali, but at the same time xsuka diorg wat camtu

    ReplyDelete
  13. belalang: les copaque dah tau ke pun citer ni? aku xpasan plak ade kuar paper...

    ReplyDelete
  14. sampai gitu skali dorang nih..hampeh btul

    ReplyDelete
  15. taksubnya dorang..ermm bali majoriti pendudukny beragama hindu..

    ReplyDelete
  16. les' copaque tau...tp patung yg rupa cm upin ipin ni mmg da lame ade kt indon..sbb tu org indon ngaku yg cerita upin ipin ni asal dr diorg..diorg yg bt cte ni..padahal kebetulan je semua ni...n rasenye hal ni da ok pon...diorg pon xde ngaku lagi dah yg upin ipin ni produk diorg...

    ReplyDelete
  17. ilang kecomelan upin & ipin..
    em. pe nk jadi la kan?

    ReplyDelete
  18. salam..
    memang taksub
    moga kita yang islam
    dijauhi sifat taksub
    nauzubillah..

    ReplyDelete
  19. ecah: but utk yg latest ni,mmg depa brand Upin Ipin as Malaysian. sbb ade baca kat few forum/blogs,depa citer camni:

    -bila sebut dr Malaysia, penjual Indonesian tu tiba2 je sebut "betul,betul,betul"

    -nama Kak Ros tu glamer. sedangkan perkataan "kak" dan "betul" tu dedua bukan bahasa Indon

    ReplyDelete
  20. to others: actually ni masalah budaya yg berbeza. budaya depa mmg agung2kan sumthing yg dorg suka smpi camtu sekali.

    i know their intention tu bagus,sbb bukan niat nak main2kn watak tu.. cuma sbb kartun tu sendiri mmg menonjolkan Islam, rasa xseswai la..

    ReplyDelete
  21. aku penah p beli..
    n dorang mmg suka buat patung yg sgt ngek...
    ada jugak dorang buat tetttt lelaki..
    hahah..gila sengal...siap buat keychen oke..
    kat area Tanah Lot ada jugak..mmg lau korang yg laki tgk mmmg korang akan ckp celaka...

    ReplyDelete
  22. memang banyak orang di Indonesia fanatik serta kagum dengan kartun Upin dan Ipin. tapi itulah cara mereka...

    ReplyDelete
  23. betul3x (versi upin ipin)

    mmebe ak pn br pergi indonesia..tp kt jakarta..dier cakap..upin ipin mmg giler popular..

    tup2x..kt bali, disembah?!!..huhu..mmg penangan upin ipin..

    ReplyDelete
  24. yani: yup,mmg bali ala2 Hindu Ortodoks sket style depa

    basri: tu la psl,bkn depa main2..tp dah cara depa

    Aizat: that's what i heard-mmg popular!

    lepat: hehe,lain tempat lain peel orgnya

    ReplyDelete
  25. besela tu mesti ada pro & kontra...kita pikir positif yg penting boleh tembus ke negara depa...hehe

    ReplyDelete
  26. isk2..ntah pape la, rosak! sian kat upin ipin

    salam ziarah,
    meoww~

    ReplyDelete
  27. fuhh...speechless...

    kesian upin dan ipin diperlakukan sedemikian rupa...huhu

    ReplyDelete
  28. haisshhh..tak patut sgguh......

    ReplyDelete
  29. kesian kn mereka ni...karekter kartun pun boleh dijadikan tuhan...huhu..

    ReplyDelete
  30. memg xsenonoh dorg sume ni...dh gile agaknye

    ReplyDelete
  31. dah itu mmg budaya diorg nk wat cane..n kebetulan patung diorg tu ade iras2 upin n ipin...diorng bkn sanjung upin ipin la...tp tu mmg patung diorg..n sebabkn tu la diorg penah dlu klaim yg cte upin ipin tu diorg punye...dah lame kot cgte ni..tahun lepas lg...x yah la nk gempar gempurkan..hal ni leh rosakkan hubungn indon n malaysia...n patutnye korg berterima kasih sbbkn upin ipin ni lah malaysia n indon berbaik...tv penyiaran TPI di indon dlunya no 6 dlm siaran..skang dah no 3 disebabkn upin ipin...congrats...

    ReplyDelete
  32. ecah: ogoh-ogoh tu mmg bersempena Upin Ipin drpd Malaysia.. mmg ade mention dlm links n youtube tu. yg kecoh2 psl sama tu isu lain.

    ReplyDelete
  33. posh: tu la,best tang yg pro tu =)

    to others: byk lg yg pelik2 kat bali..hehe.tp diorg bukan anggap tuhan..cuma macam diberi penghargaan tgi berdasarkan agama diorg

    ReplyDelete
  34. itu la senang sgt caye psl link n youtube...mmg pd awalnye diorg bt cmtu sbb diorg nk bgtau yg upin ipin ni diorg punya..kte yg ciplak diorg..da kebetulan same so diorg bt la cmtu sbb nk name..aku tau bende ni pon melalui sumber gak...jgn pecah belahkn negara lg ngn isu ni...mcm2 aku penah dgr lg kot..kt indon siap ade jalan upin ipin...tp itu diorg edit jer...ni sume sbb upin ipin dah femes 1 asia..so diorg nk la ade sangkut paut ngn upin ipin..tu je..

    ReplyDelete
  35. lg 1 les copaque x leh saman..sbb kalo perati la patung tu basic die je same..rambut diorg x same..kalo nk saman kene sebijik same baru leh..cth la kt mesia sndri pon byk brg pirated..kalo diorg modified rupa n fizikal upin ipin n tukar name of coz itu da jd barang diorg..n x leh saman...byk je..kasut crocs tu..n hp sony ericsson...tukar je name jd sony ericsoon n ubah sket body trus sony da x leh nak saman...cina mobile maaaa~

    ReplyDelete
  36. Indonesia klaim Upin Ipin mereka punya..


    sebelum film ipin n upin booming di Indonesia

    mereka udah pernah putar n nagsih tau kalo filmipin n upin itu creatornya dari indonesia,,, katanya mereka pernahnawarin di stasiun2TV indonesia tapi dibelinya murah,,, karena parakreatornya putus asa,di coba tawarin ke malaysia,, eh malaysia maungebayar dengan hargayang pantas...

    sayang yah gan
    padahal aset penting indonesia
    tapi gag dihargai
    ckckckc
    stasiun2 tivi indo maunya sinetron sih
    ckckck

    klo gag salah seminar ini diadain oleh castle animation indonesia
    yang buat kabayan dan lip lap
    ane jamin bukan HOAX gan,,
    klo hoax berarti mereka ngasi seminar bohong
    hehhe

    p/s: baca la diatas...diorg mmg nk bgtau org yg upin ipin ni hak diorg..smpaikan ckp bayaran kt indon murah so diorg bt kt malaysia..tp malaysia dpt nama..dah lame da isu ni...tp pihak berkenaan xnk ungkitkn jer..sbb diorg tau aura upin ipin ni cemane..nah..komunikasi antara indon n malaysia kn da baik..jgn la salahkn mane2 pihak...mmg dunia gosip ni selalunye cmtu..hehe

    ReplyDelete
  37. aduyai, topik ni dikatakan nak gembar gembur Indon-Msia? i dont think so posting ni org baca mcm nak pecah belahkan negara Indon n Malaysia.. rasanya post ni just nak citer how HOT upin ipin kat Indonesia. yang buat kecoh pun Indonesia, not me kan? =)

    ReplyDelete
  38. ur latest komen tu lg gembar gembur isu ciplak ni. i knew about it too,but i didnt mention it pun sbb xnak jadik isu.. so i pulak confuse,u ni nak isu ni reda or makin nak panaskan ek?

    ReplyDelete
  39. bila dah jual itu hak pembeli siapa2 tak ade hak nak persoalkan. lagi pon buat kat malaysia.

    yang terkilan watak upin dan ipin tu beragama islam knpalah diaorang boleh buat sampai gitu.

    ReplyDelete