Sunday, May 16, 2010

TUTORIAL: TOP COMMENTERS

SELAMAT HARI GURU kepada semua guru2, termasukla diriku sendiri..hehe

Sempena Hari Guru ni, I decided utk share tutorial on how to create :Top Commenters List. Bagus utk keep track sape yg rajin komen, slain glemerkan nama diorang..Just like what i used yg terletak nun di bawah..


Tips ni utk yg tak tahu,dan nak try..yg dah tau pun leh saje2 tgk..hehe
--scroll down pls to see it.


Mula2,of cos pilih Add A Gadget (kat mana2 part yg korang nak letak) and pilih HTML/JavaScript. Dlm box HTML/JavaScript tu,copy paste je code dekat sini:

http://bloggerstop.net/2008/12/how-to-show-top-commenterscommentators.html

(sori,aku xleh post code dia,tp script dia loading plak kat sini..korang tak nampak code pulak)
 
-Replace semua kaler merah tu dgn ur blog address (i.e. blablablabber.blogspot.com)

-Replace Blog Author Name klu xnak nama sendiri kuar. Type nama yg guna utk posting,bukan nama sebenar tau (like me-Bloggerina) 
So nama korang xdela dlm list tu..so far,aku menten lg my name..hehe

-Tukar no 10 (yg kaler biru tu) dgn jumlah commentators yg korang nak.

-Save and tgk,menjadik ke idak..

Tutorial ni aku dpt from here:
Go there if u need to read in English version yaa..

12 comments:

  1. terima kasih utk tutorial ni.. baca kat GB. dah buat dah, baru jap tadi... hihihihi..

    ReplyDelete
  2. hahaha...aidi-safuan no.3. takde hadiah ke? :P

    ReplyDelete
  3. belum nak bubuh lagi.tapi apaapa hal pun,terima kasih.wee.

    ReplyDelete
  4. selamat hari guru :)

    trimas ziarah my blog :)

    ReplyDelete
  5. wee...sy no 9.. :)


    jom ke APA KATA HATI pulak,
    YUNA

    ReplyDelete
  6. Oh nice tutorial.. thanx 4 sharing

    MSR @Blogger

    ReplyDelete
  7. ok..thank u for sharing...remedy dah ambik untuk bank simpanan

    ReplyDelete
  8. baru je terfikir nk masuk top commentators..
    tup2 tgk ade tutorial ni..
    tp xpe..
    postpone dlu..
    =)

    ReplyDelete
  9. korang ni mmg la,xbgtau aku xnampak coding.huhu..aku pun xsempat check-rupanya2 apa yg aku quote tu xnmpk coz script tu loading plak kat sini..ampeh tul..

    ReplyDelete
  10. Bali is the best place to have your vacation and bonding with your friends and relatives especially if you visit the bali villas.

    ReplyDelete